Yekiti

Search

Belangrijke informatie bij het verhelpen van kniepijn

Deel artikel

Heb je last van je knieën? Je bent lang niet de enige! Steeds meer mensen lijken last te hebben van hun knie. Chirurg Ronan Banim verwacht dat dit aantal in de toekomst nog verder zal toenemen. In dit artikel lees je wat de oorzaken zijn van kniepijn, welke oefeningen je moet doen om dit te verhelpen en enkele oplossingen er zijn, zoals zolen voor je knie, om de pijn te verhelpen.

Wat zijn de oorzaken van kniepijn?

Er zijn allerlei oorzaken waarom dat je last van je knie kan krijgen. Eén van de oorzaken is knie-artrose. Hierbij heb je moeite om je knie te buigen en te strekken. Een belangrijk verschil is dat je knie dikker wordt nadat je even hebt gelopen. In dit geval is het kraakbaan in de gewrichten versleten. Het vervelende is dat het kraakbeen dat versleten is niet meer terugkomt. Bij artrose krijg je ook last van ontstekingen. Het beste wat je hier tegen kunt doen is ontstekingsremmende pijnstillers voorschrijven. 

Een andere veelvoorkomende knieprobleem is dat je knieschijf uit de kom is gegaan. Je knieschijf zit niet meer op de juiste positie. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer je knieschijf hard naar binnen draait, terwijl je been nog op een bepaalde positie vast blijft zitten. Als je knieschijf uit de kom is geschoten krijg je een grote zwelling en je kan je been niet meer gemakkelijk rekken en strekken. In dat geval is het aan te raden om naar de dokter te gaan voor verdere advies. 

Wanneer je overpronatie hebt (als je voet naar binnen kantelt) verstoort dit je manier van lopen. In dit geval zijn zolen voor je knie verstandig om te bestellen. De kans is groot dat de irritatie aan de knie gaat verdwijnen!

Tot slot krijg je ook kniepijn als je pezen gescheurd zijn. Pezen zijn weefselbanden die een verbinding vormen tussen de botten en de kniegewrichten. Je merkt de pijn wanneer je je knie gaat buigen. Vaak gaat een gescheurde pees gecombineerd met een gescheurde kruisbanden en een knie die op een verkeerde plek staat. In dit geval is het zeker aan te raden om de hulp van een fysio, dokter of een andere medisch specialist in te schakelen.

Welke oefeningen moet je doen bij kniepijn?

Vraag altijd aan de fysiotherapeut of ander medisch specialist welke oefeningen voor jouw knieklachten geschikt zijn. 

Wanneer je oefeningen mag doen is het ten eerste belangrijk om te werken aan de ketenstabiliteit. Dit betekent dat veel onderdelen van je lichaam, zoals de rug, knieën en enkels samenwerken om bewegingen met elkaar te communiceren. Hieronder staan een aantal oefeningen om je knieën stabieler te maken:

  • Oefening 1: Ga op één been staan en ga langzaam met je lichaam omhoog en naar beneden. Voor extra stabiliteit kan je hiervoor een langwerpige buis gebruiken die je tussen je handen tegen je schouderbladen aan legt.
  • Oefening 2: Ga weer op één been leunen en zak langzaam door je heupen. Terwijl je dit doet beweegt je opgetrokken been van links naar rechts.

Gerelateerd nieuws