Yekiti

Search

De lastige ICT termen uitgelegd!

Deel artikel

ICT vinden veel mensen maar moeilijk en ingewikkeld maar dat hoeft het zeker niet te zijn. Om je op weg te helpen leggen we in dit artikel kort een paar begrippen uit waardoor je toch weet waar een artikel of gesprek over gaat.

Wat is een DNS?

Wat is een dns server? Een dns server is makkelijker uitgelegd als we het hebben over je contacten in je mobiele telefoon. Als je iemand wilt bellen zoek je zijn naam op in het systeem oftewel bij de app contacten zoek je dus zijn naam, bij zijn naam hoort een telefoonnummer dat gekoppeld is. Bij een dns server is dit eigenlijk hetzelfde geval maar dan met websites. Elk website die je opzoek heeft een naam, oftewel domein al deze domeinen worden bewaard in het domain name system.

Het woord back up wordt ook wel eens vaak gebruikt voor systemen en bestanden. Misschien heb je de term ook wel eens voorbij zien komen op je telefoon. Een back up is een bestand waarmee je als het ware een kopie maakt van je huidige bestanden. Dit doen mensen met als bedoeling dat als zij een update uitvoeren en er gaat wat mis dat zij dan alsnog hun bestanden behouden. Ook tegen diefstal en verlies is het altijd handig om een back-up te hebben. Een back-up maken kan zowel op je computer als op je mobiel. Je verzekert je als het ware van je bestanden die je hebt opgeslagen.

Waar bewaar je een back up?

Een back up kan je op meerdere plekken bewaren. Je kan er voor zorgen dat je een back up online bewaard of je kan hem fysiek bewaren op een harde schijf. Let er wel op dat online geheugen vaak wel geld kost. Een aantal GB ruimte krijg je vaak wel gratis. Als je veel bestanden hebt betaal je extra.

Hostname

Mensen die in de IT werken, weten maar al te goed het verschil tussen een hostname en een domeinnaam. Maar voor mensen die een eigen website willen opzetten maar eigenlijk geen verstand hebben van de backend van een website is het goed om nog eens de verschillen uit te leggen. Wat is een hostname? Met een hostname wordt een label toegewezen aan een apparaat dat aangesloten is op het netwerk. Een server die e-mails verzendt is een hostname. Zo een server kan een shared hosting network zijn of een virtual private server. Je kan ervoor kiezen om je pc een hostname te geven, deze naam zal dan alleen zichtbaar zijn voor jezelf. Het is ook mogelijk om een openbare hostname te nemen dit kan je doen door een subdomein aan te maken.

Domeinnaam

Een domeinnaam is weer iets heel anders dan een hostname. Met een domeinnaam geef je de naam/ onderwerp van je website aan. Gaat jouw website over labradors (hondenras) dan is het logisch om dit in de domeinnaam te verwerken: schattigelabradors.nl of labradorkopen.nl. Wanneer mensen op zoek zijn naar de bovenste termen dan kunnen ze terecht komen op jouw website. Gaat jouw website over labradors maar kies je een domeinnaam als: hondenenkatten.nl dan is de kans kleiner dat zoekers op jouw website komen. Zorg er daarom voor dat je domeinnaam overeenkomt het het doel van je website.

Gerelateerd nieuws