Yekiti

Search

De relatie tussen longcovid en bovenste luchtweginfecties 

Deel artikel

Longcovid is een term die wordt gebruikt om de langdurige symptomen te beschrijven die sommige mensen ervaren na een acute COVID-19-infectie. Deze symptomen kunnen weken of zelfs maanden aanhouden en kunnen een aanzienlijke impact hebben op de kwaliteit van leven. Een van de mogelijke complicaties van longcovid is een verhoogd risico op bovenste luchtweginfecties. In deze blog verkennen we de verbanden tussen longcovid en bovenste luchtweginfecties, de symptomen die je moet herkennen, en bieden we advies over preventieve maatregelen en behandelopties. 

Hoe longcovid de kans op bovenste luchtweginfecties kan verhogen 

Mensen met longcovid hebben vaak te maken met aanhoudende ontstekingen en verzwakte immuunreacties, wat hen vatbaarder kan maken voor infecties. Een bovenste luchtweginfectie (BLI) omvat infecties van de neus, sinussen, keel of luchtpijp. Veel voorkomende voorbeelden zijn verkoudheid, sinusitis en laryngitis. Bij mensen met longcovid kan het immuunsysteem al verzwakt zijn door de initiële COVID-19-infectie en de aanhoudende ontstekingsreacties, wat hen gevoeliger maakt voor deze infecties. 

Bovendien kunnen de symptomen van longcovid, zoals chronische hoest en kortademigheid, de luchtwegen verder irriteren en ontstekingen verergeren. Dit kan een ideale omgeving creëren voor bacteriën en virussen om zich te vermenigvuldigen, wat leidt tot bovenste luchtweginfecties. 

Symptomen om te herkennen 

Het is belangrijk om de symptomen van een bovenste luchtweginfectie te herkennen, vooral als je al last hebt van longcovid. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn: 

 • Verstopte of loopneus 
 • Keelpijn 
 • Hoesten 
 • Niezen 
 • Koorts 
 • Pijnlijke spieren 
 • Vermoeidheid 
 • Druk of pijn in de sinussen 

Als je deze symptomen ervaart en je hebt longcovid, is het belangrijk om snel medische hulp in te schakelen. Een snelle diagnose en behandeling kunnen complicaties voorkomen en helpen bij een sneller herstel. 

Preventieve maatregelen 

Preventie is altijd beter dan genezen. Hier zijn enkele maatregelen die je kunt nemen om het risico op bovenste luchtweginfecties te verminderen: 

 1. Goede hygiëne: Was je handen regelmatig met water en zeep, vooral na het aanraken van je gezicht, neus of mond. 
 2. Vermijd drukke plaatsen: Probeer drukke plaatsen te vermijden, vooral tijdens het griepseizoen of wanneer er veel mensen verkouden zijn. 
 3. Draag een masker: Draag een masker in openbare ruimtes om jezelf te beschermen tegen virussen en bacteriën. 
 4. Versterk je immuunsysteem: Zorg voor een gezond dieet, voldoende slaap en regelmatige lichaamsbeweging om je immuunsysteem sterk te houden. 
 5. Vaccinaties: Overweeg vaccinaties tegen griep en pneumokokken om jezelf te beschermen tegen bepaalde luchtweginfecties. 

Behandelopties  

Als je toch een bovenste luchtweginfectie oploopt terwijl je last hebt van longcovid, zijn er verschillende behandelopties beschikbaar: 

 • Rust en hydratatie: Zorg ervoor dat je voldoende rust krijgt en veel water drinkt om gehydrateerd te blijven. 
 • Pijnstillers: Over-the-counter pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen kunnen helpen om koorts en pijn te verlichten. 
 • Neussprays: Zoutoplossing neussprays kunnen helpen om de neusgangen vrij te maken en congestie te verminderen. 
 • Antibiotica: Als de infectie bacterieel is, kan je arts antibiotica voorschrijven. 

Het is belangrijk om je arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandelplan, vooral als je symptomen hebt die verband houden met longcovid. 

Conclusie 

Longcovid kan leiden tot een verhoogd risico op bovenste luchtweginfecties door aanhoudende ontstekingen en een verzwakt immuunsysteem. Het is essentieel om de symptomen van bovenste luchtweginfecties te herkennen en snel te handelen om complicaties te voorkomen. Door preventieve maatregelen te nemen en passende behandelingen te volgen, kunnen mensen met longcovid hun risico op bijkomende infecties verminderen en hun algehele gezondheid verbeteren. 

Gerelateerd nieuws