Yekiti

Search

Dit zijn de verschillen tussen laminaatvloeren en PVC vloeren

Deel artikel

Op het eerste gezicht lijken pvc en laminaat vloeren erg veel op elkaar. Dit is qua uitstraling misschien zo, maar qua materiaal is het niet met elkaar te vergelijken. Pvc vloeren bestaan uit een soepel materiaal dat makkelijk te bewerken is, terwijl laminaat vloeren bestaan uit meerdere samengeperste lagen van verschillende materialen. Daardoor is een laminaat vloer ook dikker dan een pvc vloer, waardoor het alleen ‘zwevend’ gelegd kan worden. Dit betekent dat het niet vastgelijmd of vastgezet kan worden zoals pvc vloeren. Ook beschikken beide vloeren over geheel eigen voordelen, waardoor je per vloer kan kijken of het goed bij je past en of het is wat je zoekt. 

Voordelen van een laminaatvloer

Allereerst is een laminaatvloer gemakkelijk te onderhouden. Er is niet veel schoonmaak nodig bij laminaat, zelfs één keer per twee weken een vochtige doek overheen is al genoeg om er weer twee weken tegenaan te kunnen. 

Ook zijn er veel verschillende soorten en kleuren laminaat vloer beschikbaar, die afgestemd kunnen worden geheel op je eigen wensen. Als je bijvoorbeeld voor een industriële look gaat bij je interieur, kan je donkergekleurde laminaat aanvragen. Hierbij heb je vaak ook nog de keuze in verschillende tinten donker laminaat, en of je de vloer mat of glanzend wil hebben, waarbij er wordt gekeken naar de verschillende beschikbare texturen voor laminaat.. Het heeft een natuurlijke uitstraling en is kras- en waterbestendig, dus ideaal voor als er kleine kinderen in de familie zijn. 

Voordelen van een pvc vloer

Pvc vloeren zijn niet alleen gemakkelijk en op veel manieren te leggen, ze zijn daardoor ook makkelijk te vervangen. Als er dan een keertje een kras op zit van een stoel die te hard verschoven is, of omdat er iets op gevallen is, dan kan je makkelijk een nieuw soort pvc vloer bestellen om het beschadigde deel te vervangen. Verder moet een pvc vloer op een gladde ondergrond gelegd worden. Hierdoor heb je minder ruimte tussen de ondergrond en de pvc vloer die er bovenop geïnstalleerd is, waardoor je minder last hebt van geluidsoverlast. Ook heeft een pvc vloer een ander enorm voordeel ten opzichte van een laminaatvloer, namelijk dat je een verwarmde ondergrond kan aanvragen. Hierdoor heb je op koude winterdagen geen last van ijskoude voeten. Verder zijn pvc vloeren voor het grootste gedeelte dus ook stootbestendig, en wanneer er dan een ongelukje voorkomt kan je het beschadigde deel dus makkelijk vervangen. 

Nadelen bij beide vloeren

Één belangrijk nadeel bij pvc is dus dat deze gelegd moet worden op een gladde ondergrond. Bij oudere woningen is het vaak zo dat de ondergrond niet volledig glad is, waardoor een pvc vloer al snel geen optie meer is. Laminaat daarentegen kan wel makkelijk aangebracht worden, omdat het direct op de ondergrond gelegd kan worden. 

Zoals eerder vernoemd is een pvc vloer ook met vloerverwarming verkrijgbaar, maar bij laminaat kan dit niet. Wat ook ideaal is aan pvc vloeren is dat ze meer tegen geluidsoverlast doen dan gewoon laminaat. Als je dus meerdere verdiepingen in je woning hebt of je woont in een gerenoveerd appartement, is het beter als je een pvc vloer installeert. 

Ook is het handig om te kijken naar de prijs voor beide opties. Pvc vloeren zijn namelijk vaak duurder, en daarbij komen soms ook kosten om de vloer te laten egaliseren. Laminaat is goedkoper, en dus een betere optie als je niet zo’n ruim budget hebt of als je wilt besparen op een onderdeel bij verbouwen. 

Gerelateerd nieuws