Een scheiding aanvragen?

Deel artikel

Soms gaat het gewoon niet langer tussen jou en je partner en rest niets anders dan een scheiding aanvragen. Een pijnlijke stap, want dit had geen van de partijen voor ogen toen ooit besloten werd in het huwelijksbootje te treden. Een scheiding aanvragen klinkt als iets wat je tussendoor even snel doet, maar zo is het zeker niet.

Scheiding aanvragen is het einde van de juridische band die er is tussen jou en je (ex) partner

De scheiding aanvragen, dat doe je bij de rechter. Dat geldt ook als het huwelijk ontbonden moet worden en als sprake is van scheiding van tafel en bed. Scheiden kan anno 2020 op meer dan een manier, al is het uiteindelijke effect wel steeds hetzelfde uiteraard. Een scheidingsaanvraag betekent het einde van een huwelijk. En het einde van het huwelijk is meteen ook het einde van de juridische band die er is tussen jou en je partner. Overigens is een scheiding aanvragen in de vorm van een scheiding van tafel en bed nog weer iets anders. Je gaat dan wel uit elkaar, maar blijft voor de wet wel getrouwd.

De scheiding wordt complexer als er minderjarige kinderen bij betrokken zijn

Een scheiding aanvragen wordt al helemaal een complexe zaak als er kinderen bij betrokken zijn. Zeker als het minderjarige kinderen betreft. Voor scheiden aan de orde is, zal er altijd eerst een ouderschapsplan opgesteld worden. In dat plan worden als het goed is alle zaken rondom de opvoeding en verzorging van de kinderen opgenomen. Pas daarna kan de formele echtscheidingsprocedure echt van start gaan. In het ouderschapsplan worden overigens ook zaken als een eventuele omgangsregeling en een eventueel co-ouderschap behandeld en afgesproken.

Schakel een professional in die je helpt bij de afwikkeling van de scheiding

Een scheiding aanvragen doe je altijd bij de rechtbank en als je dit van plan bent dan dien je altijd een advocaat in te schakelen. Het aanvragen van de scheiding is de eerste stap, de daadwerkelijke afhandeling van het huwelijk moet dan nog plaatsvinden. Het is zeer verstandig daar altijd een professional bij in te schakelen. Dit zou prima een mediator kunnen zijn bijvoorbeeld. Er moet heel er veel geregeld worden en vaak ben je emotioneel en niet in staat om beslissingen te nemen en zaken met je partner te bespreken. Met een mediator heb je een onafhankelijke professional die er alles aan zal doen om het afwikkelen van de scheiding ordentelijk te laten verlopen. Of dat lukt hangt echter niet alleen af van de mediator, maar van de welwillendheid van jou en je (ex) partner.

Blijf on speaking terms ook na de scheiding

Aanvankelijk is of lijkt die welwillendheid er bij alle partijen wel te zijn. Hoe anders en teleurstellender is echter de praktijk. Vaak kan er niet meer op een goede manier gecommuniceerd worden en gaat het van kwaad tot erger. Een mediator is dan echt onmisbaar. Want het is altijd belangrijk en zeker als er kinderen bij betrokken zijn om ook na de scheiding on speaking terms te blijven.

Hulp nodig bij het aanvragen van een scheiding? Raadpleeg de mediators van Dé ScheidingsMediator.

Gerelateerd nieuws