Mensen die er tegenwoordig voor kiezen om een modern interieur in hun woning te realiseren kiezen bijzonder vaak voor de plaatsing van een zogenaamde gietvloer. Voor gietvloeren geldt dat ze in de praktijk in verschillende vormen verkrijgbaar zijn. Dit gezegd hebbende is het zo dat twee soorten gietvloeren er wel met kop en schouders bovenuit steken. Ben jij ook benieuwd naar welke gietvloeren er allemaal precies bestaan en welke nu voor jou echt het interessantst is? In dat geval kan de informatie op deze pagina dat meteen voor je duidelijk maken.
1.) De epoxy gietvloer
Bij het bekijken van de verschillende soorten gietvloeren op de markt zal je meteen kunnen vaststellen dat de zogenaamde epoxy gietvloer één van de meest interessante keuzes is. Voor deze gietvloeren geldt in de praktijk wel dat ze veelvuldig worden toegepast in industriële omgevingen. Epoxy wordt namelijk nadat de uitharding plaats heeft gevonden ongelofelijk hard. Vanaf dit ogenblik vormt ze ook een bijzonder slijtvaste ondergrond. Een vloer die is vervaardigd uit epoxy is eenvoudig te reinigen en bovendien ook vloeistofdicht. Eventueel is het ook mogelijk om dit type van gietvloer te integreren in een interieur. Let wel, in dit geval is een stabiele ondergrond een absolute must. Is deze niet voor handen? Dan kan het epoxy gaan scheuren en dat is uiteraard niet de bedoeling…
2.) De polyurethaan gietvloer
Daar waar epoxy eigenlijk is bedoeld om geïntegreerd te worden in industriële gebouwen geldt dat niet voor polyurethaan gietvloeren. Deze vloeren zijn dan ook speciaal ontwikkeld om gebruikt te worden als vloerbedekking in private woningen. Voor deze gietvloeren geldt dat ze in tegenstelling tot epoxy niet kunnen scheuren. Bovendien is het ook nog eens zo dat de kans op krasvorming een stuk minder is. Ben je van plan om vloerrenovatie uit te laten voeren? Ook in dat geval zal je kunnen vaststellen dat polyurethaan gietvloeren zich daar uitstekend toe lenen. Deze gietvloeren beschikken dan ook slechts over een dikte van zo’n 3 à 5 millimeter.
3.) Cementgebonden gietvloeren
Door gebruik te maken van cementgebonden gietvloeren is het mogelijk om hetzelfde effect te bereiken als bij een gepolierde betonnen vloer. Je moet er wel rekening mee houden dat voor dit type van vloer geldt dat ze wordt geplaatst met een laagdikte van tussen de 4 & 8 mm. De vloer bestaat uit een combinatie van cement, bindmiddelen en verschillende chemische toeslagstoffen. Een cementgebonden vloer wordt in de praktijk in het bijzonder gebruikt bij vloeren die geëgaliseerd of gerenoveerd dienen te worden. Cementgebonden gietvloeren kunnen in de praktijk worden afgewerkt met epoxy, een transparante laklaag of een waxlaag. Bovendien kan er worden vastgesteld dat het mogelijk is om deze vloer met verschillende soorten zandtinten af te werken. Let wel, strikt genomen is het zo dat cementgebonden gietvloeren geen echte gietvloeren zijn. Hier moet je dus wel rekening mee houden.
4.) De troffelvloer
In het aanbod met gietvloeren is eveneens de zogenaamde troffelvloer terug te vinden. Dit type van vloer wordt gemaakt van een fijn soort zand die wordt vermengd met een hars van epoxy of polyurethaan. Het hars doet hierbij in het bijzonder dienst als bindmiddel. Het afwerken van een troffelvloer gebeurt in de praktijk met verschillende lagen. Het is voornamelijk de laatste laklaag die ervoor zorgt dat de vloer over haar vocht en vuil werende eigenschappen komt te beschikken. Het afwerken van deze vloer kan zowel mat als glanzend gebeuren. Voor welke optie jij uiteindelijk zal kiezen is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.