De oogleden zijn huidplooien die zich aan zowel de boven- als onderzijde van de ogen bevinden. Afhankelijk van afkomst, genetische opmaak en leeftijd hebben deze een bepaalde vorm en een bepaald formaat. Met name op latere leeftijd kunnen de oogleden steeds meer gaan hangen.
Hangende oogleden worden veroorzaakt door een verlies aan elasticiteit van de huid en vaak ook krachtverlies van de onderliggende hefspiertjes.
Hangende oogleden kunnen een zware, vermoeide blik creëren, ook als je niet moe bent. De bovenste oogleden kunnen bovendien in het blikveld terecht komen. Dat is niet alleen vervelend, maar kan ook invloed hebben op het vermogen om goed te zien.
Een ooglidcorrectie is een vaak uitgevoerde ingreep, waarbij de oogleden vaak iets verkleind worden. Hierdoor hangen ze niet langer, krijg je een frissere en jongere blik en zitten de bovenoogleden niet langer in het blikveld.
Bovenooglidcorrectie
Bij een bovenooglidcorrectie wordt overtollige huid van de bovenste oogleden verwijderd. Dit gebeurt in enkele stappen en altijd onder lokale verdoving. Je kunt dezelfde dag weer naar huis (maar mag niet zelf rijden).
Bij een bovenooglidcorrectie wordt in eerste instantie afgetekend welk deel van het huidweefsel wordt verwijderd. Deze huid wordt secuur weggesneden, waarna overtollig weefsel kan worden dichtgebrand.
Het snijden gebeurt in principe altijd in een plooi of vouw van de oogleden. Na volledig herstel zijn de litteken zo niet of zeer minimaal zichtbaar. De wond moet gehecht worden. De hechtingen mogen er na een week uit.
In eerste instantie moeten de behandelde oogleden goed gekoeld worden om zwelling en blauwheid zo veel mogelijk te voorkomen. Doorgaans wordt aangeraden om tenminste twee dagen na de behandeling vrij te nemen van werk, studie of andere verplichtingen.
Het effect van de ooglidcorrectie is doorgaans minimaal tien jaar aanwezig. Dit maakt een ooglidcorrectie een uiterst effectieve behandeling voor hangende oogleden.
In enkele gevallen wordt een bovenooglidcorrectie vergoed door de zorgverzekeraar. Dit is alleen het geval wanneer er medische of grote praktische redenen zijn voor de uitvoering ervan, bijvoorbeeld wanneer de oogleden zeer ver over het blikveld hangen. Een onderooglidcorrectie wordt in principe nooit vergoed door de zorgverzekeraar. Twijfel je over dekking, neem dan voorafgaande aan de behandeling altijd contact op met je verzekeraar. Zo kan er soms een grote hoeveelheid geld bespaard worden.