Yekiti

Search

Hoe vind je dames schoenen voor brede voeten

Deel artikel

Meisje met schoenen

Niet elke voet is hetzelfde. Dat maakt het soms lastig om de juiste schoen te vinden voor een voet. Een sneaker, laars of pump moet niet alleen goed staan, maar ze moeten ook goed zitten. De leuze: wie mooi wil zijn, moet pijn lijden is gedeeltelijk waar. Maar, als je pijn kan voorkomen, dan is dit altijd de beste optie. Lees verder en leer hoe je schoenen vindt voor brede voeten.

Hoe vind je de perfecte pasvorm?

Of een schoen als gegoten zit, is afhankelijk van drie factoren: de lengtemaat, het contrefort en de breedte.

De lengtemaat spreekt voor zich: het is de afstand vanaf de hiel tot aan de neus van de schoen. Deze maat vertaalt zich naar de Europese schoenmaat die in een schoen staat; maatje 38 bijvoorbeeld.

Het contrefort is het hakstuk. Dit gedeelte zorgt voor de stabiliteit en stevigheid van een schoen.

Eindelijk komen we aan bij de breedtemaat, ook wel balwijdte genoemd.

Wat zorgt voor de breedtemaat van een schoen?

Net zo belangrijk als de lengtemaat van een schoen, is de breedtemaat. Vooral voor dames met wat brede voeten, is het lastig om dat glazen muiltje te vinden; die schoen dit als gegoten zit. Waar moet je op letten?

Het is belangrijk dat de schoen goed aansluit aan alle kanten, zowel op de wreef (de voorkant van je voet) als op de zijkant van de voet. Wat heeft hier de meeste invloed op? De omtrek van je voet en de hoogte van je wreef.

Om er voor te zorgen dat de schoen goed aansluit, bestaan er verschillende wijdtematen. Een wijdtemaat is een door de fabrikant aangegeven breedte van de schoen. Hieronder zie je een overzicht van alle verschillende breedtematen:

  • M: extra brede voet
  • K: brede voet
  • H: iets bredere voet
  • G: gemiddelde voetbreedte
  • F: smalle voet
  • E: extra smalle voet

Vergeet niet dat de breedtemaat een indicatie vanuit de fabrikant is en geen universele maat. Het verschilt daarom per fabrikant of per merk. Echter, kan je er wel van uitgaan dat de richtlijnen kloppen.

Tip: onthoudt de verschillende breedtematen van bepaalde merken. Schrijf deze ergens op in een notitieboekje of op je telefoon. De volgende keer dat je een schoen ziet van dit merk die je leuk vindt kan je gelijk achterhalen of de schoen past door te kijken naar de breedtemaat.

Verschil tussen sneakers, pumps, instapschoenen of ballerina

Natuurlijk zit er verschil tussen deze schoenen. Van nature zijn de ontwerpen anders en valt de een smaller dan de ander. Bij welke schoenen is de breedtemaat het meest betrouwbaar? Dames sneakers hebben overduidelijk de meest betrouwbare balwijdte. De grote merken als Adidas, Nike of Puma zijn het meest betrouwbaar. Websites als Zalando of Wehkamp geven meestal de pasvorm van een schoen nauwkeurig aan.

Dus als je brede voeten hebt, dan hoeft dat helemaal geen probleem te zijn. Zolang je maar weet waar je op moet letten.

Gerelateerd nieuws