Yekiti

Search

Houd hier rekening mee wanneer je een dekbed aanschaft

Deel artikel

Het aanschaffen van een dekbed kan soms lastig zijn, helemaal wanneer je rekening moet houden met specifieke dingen. Misschien ben je een lastig slaper, je beweegt veel in je slaap, slaapt niet diep of transpireert veel. Een goed dekbed kan jouw nachtrust  bevorderen. Het is daarom verstandig om je goed in te lezen voordat je een dekbed aanschaft. Er zijn verschillende dingen die invloed kunnen hebben op het type dekbed waar jij voorkeur voor hebt. Ben je dus van plan een dekbed te kopen, blijf dan verder lezen.

 

De vulling

Zoals de meeste mensen wel weten is er een breed scala aan materialen die gebruikt kunnen worden voor vullingen voor je dekbed. De vulling bepaald namelijk hoe warm je het ’s nachts hebt en hoe goed je geïsoleerd bent. Er zijn verschillende vullingen die beter zijn voor in de winter, zoals wol of dons. Wat betreft dons kun je ook een onderscheid tussen ganzendons voor een ganzendons dekbed, en eenden dons. Andere vullingen zijn bijvoorbeeld synthetisch materiaal, katoen of bamboe. Nu duurzaamheid steeds belangrijker wordt, is bamboe een goede duurzame optie. Het is daarnaast zo dat bamboe een prima vulling is voor zomer dekbedden.

 

De warmteklasse

Om onderscheid te maken in isolerend vermogen is er een schaal ontwikkeld, de zogeheten warmteklassen. Er zijn er in totaal 4: winter+, winter, lente/herfst en zomer. De materialen die vaak worden gebruikt bij winter+ dekbedden zijn wol en dons. Het is namelijk zo dat deze materialen een erg goed isolerend vermogen hebben, hierdoor zal je het niet koud hebben tijdens winternachten. Hetzelfde geldt voor winterdekbedden, ook deze zijn gevuld met dons of wol. Echter, zijn ze iets minder isolerend en daarmee perfect voor warmere winterdagen. Zoals eerder aangegeven is bamboe perfect geschikt voor zomerdekbedden. Andere vullingen die hiervoor gebruikt worden zijn katoen en synthetisch materiaal. Vaak is het zo dat 4 seizoenen dekbedden vallen onder de lente/herfst dekbedden. Kijk dus goed waar je voorkeur ligt en kijk vooral naar de warmteklassen.

 

Ga je voor praktisch gebruik?

Het zou kunnen zijn dat je op zoek bent naar een dekbed voor praktisch gebruik, dat wil zeggen dat je hem gerust kunt wassen in de wasmachine. Deze dekbedden zijn vaak van synthetisch materiaal. Dit is een groot voordeel en voor veel mensen een must-have. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om een luxe dekbed aan te schaffen.

Gerelateerd nieuws