Yekiti

Search

Je keuken kindvriendelijk maken

Deel artikel

Kinderen hebben nogal eens de leeftijd om huishoudelijke spullen te verwarren met speelgoed. Dit is zeer gevaarlijk, omdat er grote risico’s aan verbonden zijn. Waar spelen met een lepeltje misschien nog onschuldig is, wordt het heel anders wanneer kleintjes in de weer gaan met vaatwas tabletten. Om die reden is het voor alle ouders heel belangrijk om de keuken op een manier in te richten waardoor er weinig risico’s zijn voor jonge kinderen. Er zijn gelukkig een aantal stappen die je kunt ondernemen om de keuken kindvriendelijk te maken.

Buiten handbereik

De makkelijkste manier om te voorkomen dat kinderen in de buurt komen van ongewenste spullen, is te zorgen dat deze vooral niet binnen het handbereik van kinderen liggen. Het liefst berg je dus je vaatwas tabletten en andere schoonmaakmiddelen op in een hoge kast waar de kleintjes niet bij kunnen. Een alternatief kan zijn om de spullen in een afgesloten box op te ruimen die de kinderen niet zelf kunnen openmaken.

Inductieplaat

Heb je het geluk dat je zelf een nieuwe keuken kan uitzoeken? Of is het oude gas kookplaatje wel aan vervanging toe? Kies dan zeker voor inductie. Koken met inductie levert diverse veiligheidsvoordelen op. Zo is er vaak een kinderslot aanwezig om de plaat op te warmen. Daarnaast stopt het verwarmen van de plaat op het moment dat je de pan van de plaat afhaalt. En als je dan toch een nieuwe keuken mag uitzoeken is het ook zeker niet onverstandig om de oven en magnetron hoog te plaatsen, buiten het bereik van kinderen.

Maak een kinderkookhoek

Peuters willen maar al te graag helpen met koken, hoewel dit praktisch gezien vaak niet handig is. Maak daarom een kinderkookhoek. Deze heb je zo ingericht met peuter speelgoed zodat je kind toch het idee heeft dat hij of zij kan helpen met het bereiden van het eten. Zo ben je toch een beetje samen bezig. Je kunt je kind op deze manier ook uitleggen dat de kinderkeuken voor het kind bedoeld is, maar de echte keuken voor volwassenen is. Natuurlijk hou je ook altijd voldoende toezicht op je kind, zodat deze niet toch stiekem in de keukenkastjes gaat rommelen.

Gerelateerd nieuws