Yekiti

Search

Op welke manier moet je, je scooter verzekeren?

Deel artikel

Je scooter verzekeren is iets wat altijd moet gebeuren. Net zoals bijvoorbeeld geldt voor de auto en de brommer is het namelijk zo dat je ook een scooter verplicht moet laten verzekeren wanneer deze in het verkeer wordt gebracht. Het verzekeren van je scooter kan je doen op verschillende manieren. De meest voordelige optie is de zogenaamde WA-verzekering. Dit is ook meteen de enige verzekering waar een wettelijke verplichting voor geldt. Eventueel zou je wel nog kunnen kiezen voor een uitgebreidere verzekering zoals de beperkte en volledige cascoverzekeringen. Hoe dan ook, stel jij je ook de vraag op welke manier je nu het best jouw scooter kan laten verzekeren? Dan kan de informatie op deze pagina die vraag beantwoorden!

             1.) De WA-verzekering, de goedkoopste scooterverzekering

De eerste optie waarover je beschikt voor wat een scooter verzekeren betreft is de zogenaamde WA-verzekering. Zoals we reeds hebben aangegeven in de inleiding van deze pagina geldt voor dit type van verzekering dat ze wettelijk verplicht dient te worden afgesloten. Dit heeft alles te maken met het feit dat onder meer de Nederlandse overheid het belangrijk vindt dat elke persoon die met een gemotoriseerd voertuig deelneemt aan het verkeer is gedekt tegen de financiële gevolgen van schade waar hij of zij zelf niet voor verantwoordelijk is. Omwille van het beperkt aantal dekkingen is het zo dat de WA-verzekering veruit de voordeligste optie is van alle scooterverzekeringen die je kan afsluiten.

Je scooter verzekeren door middel van de WA-verzekering is dus de meest voordelige optie waarover je beschikt. In ruil voor die lage verzekeringspremie kan je wel slechts rekenen op een beperkt aantal dekkingen. Dit zorgt ervoor dat het afsluiten van deze scooterverzekering in de praktijk eigenlijk uitsluitend wordt aangeraden aan een beperkt aantal mensen. Het gaat hierbij concreet om mensen die bijvoorbeeld:

  1. Een tweedehandse of in ieder geval een zeer voordelige scooter hebben aangekocht;
  2. Slechts een zeer beperkt aantal kilometers afleggen met hun scooter;

Je scooter verzekeren met behulp van een WA-verzekering kan vanuit financieel opzicht dus erg interessant zijn. Je moet je alleen de vraag stellen of er op die manier voldoende potentiële schadegevallen worden gedekt of niet. Is dat niet het geval? Dan kan je er nog voor kiezen om te kijken in de richting van één van de meer uitgebreide verzekeringen die er bestaan.

             2.) De beperkt cascoverzekering voor scooters

De tweede mogelijkheid voor wat je scooter verzekeren betreft is terug te vinden in het afsluiten van een zogenaamde beperkt cascoverzekering. Voor dit type van verzekering geldt dat je niet alleen kan rekenen op de aanwezige dekking van de WA-verzekering. Deze dekking wordt dan ook in de praktijk nog verder uitgebreid met de onderstaande zaken:

  1. Een dekking bij diefstal;
  2. Een dekking bij joyriding;
  3. Een dekking voor schade veroorzaakt door een brand;

Voor behoorlijk wat mensen geldt dat ze verplicht of beter gezegd genoodzaakt zijn om hun scooter op de openbare weg te parkeren. Op zich is dat natuurlijk geen probleem, maar het spreekt voor zich dat ze op deze manier wel worden blootgesteld aan potentiële diefstal. Voor menig aantal mensen is het dan ook erg belangrijk dat ze dit risico kunnen verzekeren. Dat is mogelijk door het afsluiten van de beperkt cascoverzekering. Dit type van verzekering is iets duurder in vergelijking met de standaard WA-verzekering, maar biedt je nog steeds een zeer scherpe verzekeringspremie aan. Dit zorgt ervoor dat ze voor iedereen erg toegankelijk is.

Je dient er wel rekening mee te houden dat de beperkt cascoverzekering geen echte schade dekt wanneer je zelf met de scooter aan het rijden bent. Wanneer je dus met andere woorden valt met je scooter of wanneer je op een andere manier, bijvoorbeeld door te slippen, schade ondervindt zal de verzekering daar niet in tussenkomen.

             3.) All risk je scooter verzekeren, de meest complete verzekering

De derde type scooterverzekering waar je voor kan kiezen is de meest complete. Het gaat hierbij dan ook om de volledige cascoverzekering of de zogenaamde all risk verzekering. Je scooter op deze manier laten verzekeren zorgt ervoor dat je in één klap bent gedekt tegen alle mogelijke vormen van schade. In de basis bevat deze verzekering reeds alle dekkingen van de WA en de beperkt cascoverzekeringen. Deze dekkingen worden echter nog verder aangevuld met enkele extra’s. Het gaat hierbij dan concreet om de volgende zaken:

  1. Een dekking bij slippen met je scooter;
  2. Een dekking voor schade veroorzaakt door te botsen;
  3. Een dekking voor schade die het gevolg is van omvallen;

Het is van belang om er rekening mee te houden dat de dekkingen van een all risk scooterverzekering niet zijn vastgesteld. Dit betekent dat er sprake kan zijn van een bepaald verschil tussen verschillende verzekeraars. In het bijzonder omwille van deze reden kan het nooit kwaad om even een uitgebreide vergelijking uit te voeren tussen de verschillende soorten scooterverzekeringen die op de markt zijn terug te vinden.

             Hoe laat je, je scooter verzekeren?

Nu je een goed zicht hebt gekregen op de verschillende soorten scooterverzekeringen die er bestaan zal je, je natuurlijk wellicht de vraag stellen op welke manier je jouw scooter nu het best kan laten verzekeren. Dat is volledig afhankelijk van je persoonlijke situatie. Heb je een goedkope, tweedehandse scooter aangekocht waar je eigenlijk slechts zelden mee rijdt? In dat geval is de kans zeer groot dat je niet bepaald zal staan te springen om de dure all risk verzekeringspremie te betalen. Dat hoeft ook niet. De WA-verzekering biedt je in dat geval immers wellicht alles wat je van de verzekering voor je scooter verwacht. Het is hoe dan ook altijd verstandig om te besluiten over te gaan tot scooterverzekering vergelijken.

Een volledig ander verhaal wordt het vanzelfsprekend wanneer je een dure scooter hebt aangekocht en / of wanneer je elke dag opnieuw bijvoorbeeld een behoorlijke afstand met je scooter gaat afleggen. De kans is bijzonder groot dat je dan voornamelijk zal willen kijken in de richting van een beperkt of volledige cascoverzekering. Dan is het voornamelijk een kwestie van afwegen welke van beide opties voor jou de beste is en uiteraard ook of je de hoge(re) verzekeringspremie voor deze verzekeringen wil betalen of niet. Hoe dan ook, je scooter verzekeren is altijd perfect mogelijk geheel op maat van jouw wensen en verwachtingen.

Gerelateerd nieuws