Yekiti

Search

SMART afslanken

Deel artikel

Als je wilt afslanken, dan wil je dit goed doen. Daarom is het handig om een doel voor jezelf te stellen en om dit doel smart te maken. Als je je doel smart maakt dan hou je overzicht op je doel en kun je meten of je je doel hebt bereikt. Wil je weten wat smart is en hoe je je doel smart maakt? Lees dan verder!

Wat is SMART?

SMART is een acroniem en staat voor: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden. In de volgende hoofdstukken wordt er uitgelegd hoe je je doel SMART kunt maken en waarom je sneller je doel bereikt als je je doel SMART maakt.

Specifiek

Om je doel specifiek te maken kun je jezelf een aantal vragen stellen. Je kunt dit doen via de 6 w-vragen, namelijk: wat, wie, waar, wanneer, welke en waarom. Voorbeelden van deze vragen zijn:

  • Wat wil je bereiken?
  • Wie is erbij betrokken?
  • Waar ga je het doen?
  • Wanneer ga je het doen?
  • Welk deel van je doelstelling is essentieel?
  • Waarom wil je dit doel bereiken?

Als je kijkt naar wat je wilt bereiken dan is dat duidelijk, je wilt afslanken. Wie erbij betrokken is, is voor iedereen verschillend. Dit kan een vriendin zijn, je buurman of misschien wel je opa. Iedereen in je omgeving kan je helpen je doel te bereiken. De hulp kan variëren van een berichtje krijgen via whatsapp, tot samen met je sporten. Daarnaast wil je weten waar je gaat sporten en wanneer je dit gaat doen. Je kunt hiervoor vaste tijden inplannen, en een vast locatie kiezen. Dit kan bijvoorbeeld in de sportschool zijn of boven bij je op zolder. Vervolgens kun je jezelf afvragen welke delen je van je doelstelling essentieel zijn. Je kunt bijvoorbeeld de nadruk leggen op gezond afslanken, of je kunt de nadruk leggen op de hoeveelheid kilo’s die je wilt kwijtraken per week. Als laatste wil je echt achter je doel staan, en wil je dus weten waarom je dat doel wilt bereiken. Dit kan zijn omdat je naar een bruiloft wilt en nog een paar kilo eraf wilt, of het kan zijn omdat je summer body ready wilt zijn.

Meetbaar

Je wilt dat je doel meetbaar is, zodat je aan het eind kunt zien of je je doel gehaald hebt. Je kunt dit doen aan de hand van een nulmeting. Als je wilt afslanken dan weeg je jezelf aan het begin van de afslank periode. Je kunt dan bijvoorbeeld 90 kilo wegen en je doel kan zijn om 80 kilo te wegen. Je kunt dan dus aan het einde van een gestelde periode, meten of je 80 kilo weegt. Weeg je 80 kilo, goed zo dan heb je het gehaald. Weeg je nog meer dan 80 kilo, dan kun je nagaan waar dit aan ligt en hoe je dit de volgende keer beter kunt doen.

Acceptabel

Als je een smart doel stelt, dan wil je dit voor jezelf accepteren. Je wilt dat als je aan het einde van de gestelde periode bent, je met een goed gevoel kunt terugkijken en dat je je doel gehaald hebt. Als je je doel niet accepteert dan zul je het moeten bijstellen. Je kunt bijvoorbeeld eerst een doel stellen om een halve kilo per dag af te slanken. Vervolgens kun je erachter komen dat dit voor jou niet acceptabel is en je minder wilt afslanken per dag.

Realistisch

Je doel moet ook realistisch zijn. Er zijn veel diëten online te vinden die ook wel crashdiëten worden genoemd. Je kunt jezelf afvragen of dit gezond is, omdat je met deze diëten heel veel afvalt. Daarom is het goed om na te gaan voor jezelf of je doel realistisch is. De richtlijn voor mannen en vrouwen is om 0,5 kilo per dag af te slanken. Dit kan voor iedere persoon wat anders liggen, omdat ieder mens anders is en andere eetgewoonten heeft. Een realistisch doel zou dus zijn om 0,5 kilo per dag af te slanken. Een onrealistisch doel zou zijn om 1.5 kilo per dag af te slanken. Dit is voor de meeste mensen veel te veel en je zult op deze manier niet gezond afslanken.

Tijdsgebonden

Als laatste moet je doel tijdsgebonden zijn. Dit wil zeggen dat je als het ware een deadline voor jezelf stelt. Je doel kan bijvoorbeeld zijn om 20 kilo af te slanken binnen 30 weken. Dit komt er dan op neer dat je elke week 1,5 kilo mag afslanken en je vervolgens je doel bereikt. Je weet dat je dit hebt bereikt, omdat je een deadline hebt gezet voor jezelf. Maak je je doel niet tijdsgebonden dan kun je ook niet goed meten of je het hebt gehaald of niet. Je kunt zodoende 20 kilo willen afslanken, maar als je geen deadline zet dan kan dit ook binnen 5 jaar zijn. Dit is natuurlijk een veel langere tijd dan 40 weken.

Gerelateerd nieuws