Yekiti

Search

Steeds meer vrouwen beginnen met leasen

Deel artikel

Jaren geleden was een auto van de zaak meer een mannen ding. De afgelopen jaren is er een lichte stijging te zien in het aantal private leaserijders die vrouw is. In 2020 was 36% van de leaserijders vrouw, ten opzichten van 64% mannen (VNA). Nog steeds dus maar een klein aandeel van de leasemarkt wordt gereden door vrouwen. En dat terwijl de keuzes voor leasen stijgen, van zakelijk leasen naar elektrisch- of occasion leasen. Veel mensen vragen zich af hoe het komt dat vrouwen minder vaak leasen dan mannen en hoe deze trend zich verder zal ontwikkelen.

Mannentak

In een onderzoek van De Zaak dat enkele jaren is uitgevoerd bleek dat leaseauto’s vooral populair zijn in branches waarin veelal mannen aan het werk zijn. Het gaat dan om branches als de bouw, energievoorziening en de zakelijke dienstverlening. Andersom zijn de bedrijfstakken waar veel vrouwen in werkzaam zijn juist minder begaan met leaseauto’s. Logisch dus als je daar naar kijkt dat meer mannen leasen.

Steeds vaker tweeverdieners

Toch zien we een switch waarbij ook vrouwen de weg naar leaseauto’s weten te vinden. Dit komt door een aantal oorzaken. Allereerst bestaan er steeds meer gezinnen uit tweeverdieners. Vrouwen werken vaker in part- en fulltime dienstverband waardoor zij ook de mogelijkheid hebben tot leasen.

Populaire leasevormen

Daarnaast zijn er nog veel cijfers bekend over populaire leasevormen. Zakelijk leasen blijkt veruit het meest voort te komen, waar ook operational lease onder valt. Gevolg wordt dit door ondernemers die bestelwagens leasen. Tot slot is ook private lease nog steeds erg populair in Nederland. Van alle gekochte auto’s is het merendeel gekocht door middel van een leasecontract.

Voordelen van leasen

Niet alleen vrouwen, maar ook mannen leasen dus steeds vaker. Het heeft dan ook een aantal voordelen. Wie leaset hoeft niet te sparen voor een auto, je betaald immers maandelijks. Daarbij komt ook nog eens dat velen kosten al inbegrepen zijn, zoals die voor verzekeringen en onderhoud. Je hebt daardoor geen onverwachtse kosten. Vrouwen blijken overigens ook een andere smaak te hebben als het om leasen en auto’s gaat. Zo kiezen mannen voor auto’s met meer vermogen, rijden vrouwen in nieuwere auto’s en hebben mannen vaker meer schadevrije jaren.

Gerelateerd nieuws