Yekiti

Search

Waarom kinderen soms slaapproblemen hebben

Deel artikel

We weten allemaal hoe vervelend het is om te maken te hebben met slaapproblemen. De dag na een nacht slecht slapen ben je veel minder waard en als het lang aanhoudt, dan krijg je het idee dat alles aan je voorbij gaat. De meeste volwassenen hebben hier na verloop van tijd nauwelijk mee te maken. Dit omdat zij zorgen voor een goed ritme en weten hoeveel slaap ze nodig hebben. Naast dat volwassenen last van slaapproblemen kunnen hebben, komt het helaas ook vaak voor bij kinderen. In dit artikel lees je waarom en wat je eraan kunt doen.

Een achterliggende reden

Er kunnen slaapproblemen zijn als een kind ergens over in zit. Zo kan het zijn dat je kind zich niet prettig voelt op school en daardoor slechter slaapt. Daarnaast komt het ook regelmatig voor dat kinderen erg lang last houden van een overleden familielid. Als een opa of oma bijvoorbeeld kort geleden is overleden, dan kan het zijn dat de slaapproblemen van je kind hier vandaan komen. In dat geval is het erg belangrijk dat je je bezig houdt met de achterliggende reden. 

Niet in slaap kunnen komen kan door spanning komen

Veel peuters hebben moeite om zelfstandig in slaap te komen. Ze slapen het liefst bij de vader en/of moeder en voorkomen dat ze alleen moeten slapen. Deze vorm van slapeloosheid kan door spannende situaties komen gedurende de dag. Daarnaast komt het ook vaker voor als er geen duidelijke dagindeling is. Het kind weet dan niet waar hij aan toe is en daar kan hij last van hebben. Een manier om hiervan af te komen, is door een slaaptrainer peuter in te zetten. 

Overdag erg slaperig

Als je kind overdag erg slaperig is, dan wordt dit ook wel narcolepsie genoemd. Hierbij kan je kind zich overdag nauwelijks wakker houden en is die continu moe. Dit gaat vaak ook gepaard met spierverslappingen en levendige droombeelden. De kans dat je kind hiermee te maken heeft, is wel erg klein. Namelijk maar 1 op de 6.000 kinderen krijgt hiermee te maken. 

Kinderen die last hebben van rusteloze benen slapen vaak slechter

Kinderen die vaak last hebben van onrustige benen, hebben vaak ook moeite met in slaap te komen. De reden dat de benen veel bewogen worden, is meestal doordat er een aar gevoel in de benen is. Door de benen te bewegen, verdwijnt het vervelende gevoel. Rusteloze benen hoeft overigens niet iets te zijn om je zorgen over te maken. Het kan namelijk te maken hebben met het groeien.

Baby’s kunnen ook last hebben van slaapproblemen

Naast dat peuters en kleuters veel last kunnen hebben van slaapproblemen, komt het ook regelmatig voor bij baby’s. Als je baby last heeft van slaapproblemen, dan kan dit te maken hebben met de slaapomgeving. Zorg ervoor dat de baby een prettig bedje heeft en de plek waar de baby slaapt niet te warm is. Probeer de temperatuur tussen de 16 en 18 graden. Mocht je baby een prettige slaapplek hebben maar alsnog niet goed slapen, dan kun je eventueel een slaaptrainer baby inzetten.

Gerelateerd nieuws