Yekiti

Search

Wat heb je nodig als je gaat studeren?

Deel artikel

Wanneer je gaat studeren veranderen er een hoop dingen. Misschien ga je wel uit huis en misschien zelfs naar een hele andere stad. Hieronder een praktische tips voor wanneer je gaat studeren.

Een plek voor jezelf

Wanneer je gaat studeren zal waarschijnlijk uit huis gaan. Vooral als je wat verder op gaat studeren. De grote steden worden vaak elk jaar overspoeld met nieuwe studenten uit alle streken. Ga dus op tijd op zoek naar een geschikte woning voor jou. Wanneer je te laat bent, zal je vaak niet de beste plek krijgen. Wanneer je gaat verhuizen moet je natuurlijk ook niet vergeten dat je dit op tijd door moet geven aan de gemeente waar je gaat wonen.

Een bijbaan

De meeste studenten zullen niet rondkomen van de huidige studiefinanciering. Belangrijk dus om een bij baan te zoeken bij jou in de buurt. Ga na hoeveel tijd je hebt om te werken en zorg ervoor dat je studie er niet onder lijdt. Vaak kan je via verschillende uitzendbureaus werk vinden wat bij jou en misschien zelfs je studie past. Het is natuurlijk het leukste en het beste als je een baan vindt die gerelateerd is aan je studie. Hiermee bouw je werk ervaring op en verdien je er ook nog eens aan.

Regel je zaken bij DUO

Wanneer je voor het eerst gaat studeren heb je waarschijnlijk nooit studiefinanciering aangevraagd. Tegenwoordig ontvang je niet zomaar geld. Je hebt als student altijd recht op een reisproduct, die kan je activeren voor in het weekend of doordeweeks. Ga je bijvoorbeeld met de fiets naar school en in het weekend terug naar je ouders dan is een weekend reisproduct voordeliger dan een doordeweeks reisproduct. Check daarnaast nog of je recht hebt op een aanvullende beurs, dit is afhankelijk van het inkomen van je ouders.

Gerelateerd nieuws