Yekiti

Search

Wat is een chemisch anker en wat zijn de voordelen?

Deel artikel

Een chemisch anker is bijna onmisbaar in de bouwwereld, maar veel mensen daarbuiten weten niet snel wat een chemisch anker is of inhoudt. Chemische ankers zijn bedoeld om twee half-vloeibare componenten met elkaar te mengen, oftewel op de manier waarop je vaak beton gemaakt ziet worden. Zo worden de twee materialen gemengd door ze op snelheid te mixen, hoewel die snelheid afhankelijk is van de materialen. Het wordt dan omgezet in een hard eindproduct, waarbij je het goed kan gebruiken voor verbouwingen, omdat resultaten van twee harde producten vaak nog sterker is dan de twee producten apart van elkaar. Omdat het een chemisch proces is waarbij je de twee materialen mengt, is het belangrijk dat dit gebeurt in een speciale anker-capsule. 

Hoe werkt een anker capsule?

Je kan online en in veel bouwwinkels een koker bestellen waarin twee chemische materialen zitten. Deze koker verplaats je naar een kitpistool, waar je vervolgens een uiteinde (tuitje) op plaatst zodat je het kan gebruiken. De spiraal binnen in het kitpistool zorgt er dan vervolgens voor dat de twee half-vloeibare componenten gemengd uit het kitpistool komen en nog verder vermengd worden op de plek waar je het eindproduct wilt gebruiken. Nadat je het mengsel hebt gebruikt, begint het te harden en daarna ontstaat er een sterk product van beide componenten. Voor gebruik van het kitpistool moet je een geschikt gat geboord hebben die ook schoongemaakt is met speciaal reinigingsmiddel. Hiervoor krijg je een optimaal resultaat. 

Bevestigingsmaterialen en andere benodigdheden

Voor een geslaagd bouwproject heb je meer nodig dan alleen een chemisch anker. Zo zijn bevestigingsmaterialen ook hoogstnodig wanneer je dingen aan gaat passen van de fundering van je woning of bouwproject. Bevestigingsmaterialen is dan ook een ontzettend brede term, die van draagstangen en onderdelen van chemische ankers tot schroefankers en montage apparaten gaat. Bevestigingsmaterialen voegen meer zekerheid toe aan je bouwproject en is dus uiterst geschikt wanneer je voor een langere tijd bouwt of een project open hebt staan. De meeste bevestigingsmaterialen hebben ook een ETA-goedkeuring nodig, om zeker te zijn van de veiligheidsvoorschriften waar de producten aan voldoen. Verder kan je vaak gratis advies krijgen wanneer je op zoekt bent naar de geschikte materialen, en kan je online vergelijken welke prijs het beste voor jou uitkomt per budget en omstandigheden. 

Bouwprojecten en geschikte materialen

Vaak wanneer je zelf een bouwproject begint, moet je vaker denken aan de materialen die je nodig hebt en kan je het beste een soort checklist maken van alle dingen die je nog moet doen en aanschaffen. Als je werklui inhuurt bij een professioneel bouwbedrijf kost het vaak meer, maar heb je ook de garantie dat je zelf niet aan materialen en andere kosten hoeft te denken. Alleen moet je, als je bouwmannen inhuurt om alles voor jou te installeren en je project te realiseren, ook rekening houden met de tijden waarop je moet klaarstaan om werklui te ontvangen. Dit kan van ‘s ochtends vroeg in de morgen tot ‘s avonds rond een uur of zes of zeven zijn. Als je zelf aan de slag gaat, duurt het misschien langer maar heb je ook de vrijheid om je eigen tijden te bepalen. Genoeg om over na te denken wanneer je een leuk verbouwingsplan in gedachten hebt, maar ook genoeg advies te vinden om jou te helpen bij je keuze! 

Gerelateerd nieuws