Yekiti

Search

Wat is hoogsensitiviteit en hoe herken ik het?

Deel artikel

Volgens de Amerikaanse psycholoog Elaine Aron kun je spreken van hoogsensitiviteit als bij iemand van jongs af aan sprake is van een grondige manier van informatieverwerking, een bovenmatig empathisch vermogen, snelle overprikkeling en opvallend gevoelige zintuigen. Uit onderzoek blijkt dat hoogsensitiviteit wordt veroorzaakt door een sensitiever centraal zenuwstelsel, en dat dit erfelijk bepaald is.

Je moet hoogsensitiviteit niet zien als een aandoening (dat is het namelijk niet), maar als een aangeboren persoonlijkheidskenmerk. Bij hoogsensitieve mensen heeft het schakelcentrum in de hersenen een lagere drempel, waardoor ze meer prikkels binnenkrijgen. Ze horen en voelen dus meer als ‘normale’ mensen en ervaren hierdoor veel meer stress.

Een prachtige eigenschap

Aangezien hoogsensitiviteit een karaktereigenschap is, betekent het ook dat hoogsensitieve mensen voorzichtiger en meer in zichzelf gekeerd zijn en dat ze vaker tijd alleen nodig hebben. De meeste mensen kunnen na een dag rondhangen in de stad prima ’s avonds nog op stap gaan. Hoogsensitieve mensen daarentegen hebben na zo’n dag de behoefte om alleen te zijn. Omdat de meerderheid van de mensen niet hoogsensitief is, zullen ze dit niet begrijpen. Ze beschouwen je dan als verlegen, zwak of ongezellig. En juist omdat hoogsensitieve mensen deze etiketten niet opgeplakt willen krijgen, proberen ze net als anderen te zijn. Wat er vervolgens voor zorgt dat ze overprikkeld en gestrest raken.

Zorgvuldige informatieverwerking

Als je hoogsensitief bent verwerk je informatie zorgvuldiger. Je neemt veel in je op, vooral signalen die andere mensen lijken te missen. Dit komt omdat je intuïtiever bent. Op een onbewuste manier neem je informatie op en verwerk je dit. Wat voor andere mensen normaal is, zoals bijvoorbeeld muziek die erg hard staat, komt bij een hoogsensitief persoon keihard binnen.

En dat laat dan direct de mindere kant van deze eigenschap zien. Wat matig prikkelend is voor de meeste mensen, is zeer prikkelend voor hoogsensitieve personen. Wat zeer prikkelend is voor de meeste mensen, brengt een hoogsensitief persoon volledig van slag.

Gerelateerd nieuws