Yekiti

Search

Welke lenzen passen bij jou?

Deel artikel

Oogproblemen zijn nooit fijn, hierom is het van belang dat je probeert om de oogafwijking zo minimaal mogelijk te maken. Dit kan door middel van zowel een bril als lenzen. Voor veel mensen is de keuze tussen een bril of lenzen snel gemaakt. Wanneer je voor lenzen kiest zijn er een hoop mogelijkheden. Er zijn zes verschillende soorten lenzen, maar welke soort lenzen passen het best bij jou? Het is belangrijk om te weten welke lenzen het best bij jou passen, zowel voor de maximale werking van de lenzen als de irritatie die kan ontstaan door de verkeerde lenzen. In dit artikel worden alle zes soorten lenzen genoemd. Dit om ervoor te zorgen dat jij lenzen kunt kiezen die echt bij jou passen.

De eerste drie soorten lenzen

Zoals eerder benoemd zijn er zes verschillende soorten lenzen, de eerste drie soorten van lenzen zijn: Daglenzen, weeklenzen en maandlenzen. De meest hygiënische keuze die je kunt maken omtrent lenzen zijn daglenzen. Dit omdat je de lenzen dagelijks vervangt. Daarnaast staan daglenzen bekend om de hoge zuurstofdoorlatendheid. Hierdoor zijn de lenzen geschikt voor bijna alle ogen.

Weeklenzen zijn lenzen die je wekelijks vervangt door een nieuw setje lenzen. Door de week zul je de lenzen schoon moeten houden door met lenzenvloeistof te spoelen. Dit is belangrijk om infecties aan de ogen te voorkomen. Ook deze lenzen zijn voor vrijwel alle ogen geschikt. Wel worden weeklenzen voornamelijk gedragen wanneer maandlenzen te snel vet worden.

Maandlenzen zijn lenzen die je per maand vervangt. Ook bij de maandlenzen is het van belang dat je ze dagelijks schoonmaakt met lenzenvloeistof. Zo voorkom je wederom infecties en andere klachten. Verder zijn ze net als de andere lenzen voor alle ogen geschikt. Mede doordat maandlenzen relatief goedkoop zijn, worden deze het vaakst verkocht.

Drie andere soorten lenzen

Naast de hierboven genoemde soorten kan er ook een onderscheid gemaakt worden in het soort materiaal wordt toegepast. Zo heb je harde lenzen, nachtlenzen en multifocale lenzen. De eerst genoemde lenzen zijn harde lenzen. Harde lenzen zijn lenzen die op maat geslepen zijn. Deze lenzen sluiten perfect aan op jouw sterkte en oogafwijking. De lenzen gaan gemiddeld een jaar mee. Harde lenzen drijven op je traanvocht en zijn anders in vergelijking met gewone lenzen die je traanvocht opnemen. Een nadelig punt bij harde lenzen is dat het bij sommige mensen langer duurt om eraan te wennen. Naast harde lenzen zijn er nog nachtlenzen. Nachtlenzen zijn lenzen die je draagt als je gaat slapen. Deze lenzen zijn zo gemaakt dat je ze alleen in de nacht hoeft te dragen om overdag goed te kunnen zijn. Tot slot zijn er nog multifocale lenzen. Multifocale lenzen zijn lenzen die handig zijn wanneer je een oogafwijking hebt waarbij een oog een sterkte in de plus en het andere oog een sterkte in de min heeft. Multifocale lenzen zorgen dat je dan voor zowel ver weg als dichtbij beter gaat zien. Verder draag je multifocale lenzen alleen als je wakker bent en hebben ze een houdbaarheidsdatum. Het is van belang dat je na deze houdbaarheidsdatum nieuwe lenzen neemt.

Gerelateerd nieuws