Yekiti

Search

Zo houd je het water in jouw vijver schoon en gezond

Deel artikel

Ben jij de trotse eigenaar van een prachtige vijver en wil je weten hoe je het vijverwater gezond en schoon houdt, zodat de uitstraling van de vijver bewaard blijft? Wij vertellen je alles wat je moet weten. 

Het belang van goede vijvertechniek

Wil jij jouw vijver gezond, schoon en in balans houden, zonder dat dat betekent dat je elke dag onderhoudswerkzaamheden moet uitvoeren? Dan is het aan te raden om te investeren in goede vijvertechniek. Vijvertechniek zoals vijverpompen en vijverfilters houden het water in de vijver in beweging, waardoor afvalstoffen beter aan de atmosfeer afgegeven kunnen worden en goede stoffen, zoals zuurstof, beter in het water opgenomen kunnen worden. Daarnaast zorgt een vijverfilter ervoor dat rommel en klein, in het water zwevend afval uit het water gefilterd wordt, waardoor de waterkwaliteit optimaal blijft. Vijvertechniek zoals vijverpompen en vijverfilters zijn bovendien eenvoudig te combineren met bijvoorbeeld een fontein of een waterval, waardoor je het nuttige met het aangename kunt verenigen en je met deze techniek de uitstraling van jouw vijver op 2 manieren naar een hoger niveau tilt.

Regelmatig onderhoud maakt het verschil

Vijvertechniek kan veel onderhoudswerkzaamheden uit handen nemen, maar toch zul je ook zelf af en toe wat onderhoud aan de vijver moeten uitvoeren. Zo moet de vijvertechniek zo nu en dan nagelopen worden, om de optimale werking ervan te kunnen blijven garanderen, en is het daarnaast belangrijk dat je zo nu en dan de vijver reinigt met een vijverstofzuiger en een schepnet. Met een schepnet vis je afval dat op het wateroppervlak drijft eenvoudig uit de vijver en een vijverstofzuiger zorgt ervoor dat je het afval dat op de bodem van de vijver is gezakt eenvoudig kunt verwijderen, zodat dit afval niet kan zorgen voor troebel water. Door regelmatig met een schepnet het wateroppervlak te reinigen en met een vijverstofzuiger de bodem van de vijver schoon te maken, voorkom je dat het afval zich opstapelt op de bodem en is het klusje steeds in een handomdraai gebeurd.

Andere hulpmiddelen

Naast vijvertechniek en het onderhouden van de vijver met een vijverstofzuiger en een schepnet, zijn er nog meer manieren om de kwaliteit van het vijverwater op peil te houden. Zo zijn er diverse water verzorgingsproducten en vijverbacteriën verkrijgbaar die je toe kunt voegen aan het vijverwater, zodat er een goede balans wordt gerealiseerd. Om het water van de vijver goed te kunnen monitoren is het daarnaast mogelijk om verschillende vijvertests te kopen. Door regelmatig het water in de vijver te testen heb je altijd een actueel beeld van de waterkwaliteit in jouw vijver en kun je sneller anticiperen op eventuele afwijkingen en problemen.

Gerelateerd nieuws