Yekiti

Search

Zo maak je optimaal gebruik van je infrarood sauna

Deel artikel

Het is zeker aan te raden om naar een welnesscenter te gaan en een infrarood sauna te gebruiken! Zo verbetert een infrarood sauna de doorbloeding, vermindert het stress en kan je lichaam de afvalstoffen beter scheiden. Een sauna moet je wel op de juiste manier gebruiken. In dit artikel lees je hoe je op een gezonde wijze een sauna te gebruiken.

Voor je gebruikmaakt van een sauna

Allereerst is het niet aan te raden om direct bij aankomst in een sauna te zitten. Pak eerst een douche, ga vervolgens rustig zitten en ga met je voeten tussen de vijf en tien minuten in een voetenbadje zitten.

Voordat je in een sauna gaat moet je ook voldoende water drinken. Wanneer je hierin zit gaat je lichaam veel afvalstoffen scheiden, waarbij veel vocht wordt gebruikt. Tijdens de sessie kan je tussen de één en anderhalve liter water verliezen. Je lichaam haalt het vocht niet alleen uit je bloed. Door de hoge hydratatie wordt vocht ook onttrokken uit bijvoorbeeld het spierweefsel. Door het zweten wordt het melkzuur uit het spierweefsel onttrokken, zodat de afvalstoffen worden gescheiden. Om de vochtpijl in balans te houden is het verstandig om voldoende water te drinken.

Misschien is het voor jou wat ongemakkelijk om naakt in de sauna te zitten, maar dit is veel beter voor je lichaam. Als je zweet gaan bacteriën zich rondom je kleding ophopen. Deze blijven aan je kleding vastkleven. Door naakt te gaan kan je je zweet veel beter kwijt! Na deze sessie koel je bovendien een stuk beter af als je geen kleding aan hebt.

Hoe lang in de sauna?

Er is geen eenduidig antwoord op hoe lang je in de sauna moet. In de meeste gevallen is het verstandig om na een kwartier de sauna te verlaten. Dit geldt voor de relatief koelere sauna’s.  Uiteraard moet je ook gewoon luisteren naar je lichaam. Als je je al gauw duizelig of je simpelweg niet helemaal lekker voelt moet je er snel uit!

Als je een aantal keer op een dag in een sauna wilt zitten is het aan te raden per keer maximaal tien minuten te zitten. Ga je naar een wellnesscenter? Dan kan je altijd aan een medewerker vragen wat de maximaal duur is.

Na je bezoek aan de sauna

Na je bezoek aan de sauna is het goed om af te koelen. Je lichaam wordt tijdens je saunabezoek 1,5 graad warmer. Door het afkoelen gaat je lichaam naar zijn reguliere temperatuur. Je lichaam zal tijdens je bezoek behoorlijk zweten. Door niet op tijd af te koelen kan je pijn aan je hoofd krijgen, doordat je lichaam de warmte op een andere manier kwijt moet kunnen.

Houd je aan de saunaregels

Een bezoek aan de sauna moet een fijne ervaring zijn. Daarom moet je rekening houden met de voorschriften. Loop bijvoorbeeld op slippers. Zo voorkom je dat anderen voetschimmel krijgen. Verder moet je altijd een handdoek bij je hebben. Tot slot is het hygiënisch om voor je bezoek je plekje schoon te spuiten. Ook kan je een zitmatje gebruiken. Zo blijft een bezoek aan de sauna een fijne ervaring!

Gerelateerd nieuws